søndag den 20. januar 2013

Smith eller argenteus - opfølgning.


Hele dagen igår og noget af dagen idag er gået med opfølgning på mågen fra Hanstholm via emails fra eksperter, internetsøgninger samt udtalelser fra fuglekiggere i USA.
Det vilde er at alt passer på Amerikansk Sølvmåge!
Men Peter Adriaens fra Belgien som bl.a., sammen med Bruce Mactavish fra Canada, har forfattet artiklen "Identification of adult American Herring Gull" i Dutch Birding 2004, har en ting at udsætte på den og det er den grå "tunges" længde på undersiden af p10 (den yderste håndsvingfjer). Masser af Amerikanske Sølvmåger fremviser korte "tunger" som vores, men pointen er at for at være helt sikker på at det ikke er en usædvanlig europæisk sølvmåge (formentlig kun aktuelt for racen argenteus, eller blandinger mellem argenteus og argentatus) skal en adult Amerikansk Sølvmåge fremvise en så lang lys "tunge" på undersiden af p10 at det sorte felt mellem "tungen" og den hvide vingeplet i spidsen af fjeren, er smallere end den hvide vingeplet. Altså en meget lang og markant "tunge".
Denne karakter fremvises af fugle i den østlige del af udbredelsen, men der findes som sagt mange med korte "tunger" - og i højere grad jo mere du kommer ind i Amerikansk Sølvmåges centrale - og vestlige dele af udbredelsen.
Vores fugl kan altså meget vel være en Amerikansk Sølvmåge. Flere kombinationer taler for dette. De vigtige karakterer er fremhævet på billedet af Hansholm fuglens vingespids herunder:

Peter Adriaens har selvfølgelig en pointe som er reel. At det skal tages alvorligt viser denne fugl . Historien er at fuglen blev bestemt til Amerikansk sølvmåge på baggrund af karakterer og kombination af karakterer, men da DNA analysen fremkom viste det sig at det var en argenteus sølvmåge!

Kombinationen af en lys plet som kun sidder på inderfanen af p9 samt en sort W-tegning i p5 er betegnet som exceptionel hos Europæiske Sølvmåger.

Der er imidlertid kun chance for at feltbestemme adulte Amerikanske Sølvmåger ud fra karakterer, hvis de fremviser en lang lys "tunge" på undersiden af p10 svarende til fugle fra den østligste del af udbredelsesområdet, sammen hold med de øvrige karakterer som fremgår af billedet ovenfor.

En enkelt fuglekigger fra USA har bemærket at næbbet på Hanstholmfuglen er meget klart farvet og med en for rød plet i forhold til årstiden. Ofte ses de med et lettere lyserødt skær og tillige med en mørk plet over en mere orangefarvet plet på næbbet til et stykke hen på foråret. Jeg har sendt billedet herunder afsted i håbet om at få yderligere kommentarer vedrørende næbfarven. Billedet er fra 5. december, hvor jeg så fuglen første gang.

På de næste to billeder har jeg fremhævet dels hvad man lægger mærke til i felten (udover det mørke vinterdragtshoved og den lidt lysere overside), samt en række vigtige karakterer som taler for Amerikansk Sølvmåge (klik billederne større, da teksten ellers er meget svær at læse).

Foto: John Kyed.

I fald at det er en Amerikansk Sølvmåge er vores eneste chance p.t. for en sikker bestemmelse at skaffe DNA fra en lort eller en fjer. Jeg har pakket vatpindene og fryseposerne... Hvis det i stedet viser sig at være en argenteus ville resultatet ikke være mindre interessant.
Man lærer virkelig meget af sådan en fugl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar